Met zelfvertrouwen op sollicitatiegesprek

Zelden zo zenuwachtig geweest als voor een sollicitatiegesprek? Dat is begrijpelijk, want van zo’n gesprek hangt heel wat af, en je moet bovendien veel ballen tegelijk in de lucht houden. Zo moet je inhoudelijk ‘mee’ zijn, een goede eerste indruk maken, enthousiast overkomen … en zelfvertrouwen uitstralen! Dat laatste is eigenlijk de basis: jij moet overtuigd zijn van je eigen kunnen voordat je de andere van je talent kunt overtuigen. Ontdek onze tips om vol geloof in jezelf aan een sollicitatiegesprek te beginnen!

Sollicitatiegesprek? Ademhaling onder controle: 3-2-1 …

Zelfvertrouwen uitstralen begint bij rustig zijn. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de zenuwen door je lijf gieren en het zweet je handpalmen vochtig maakt. Ademhalingsoefeningen werpen in dat geval hun vruchten af, en dat hoeft niet zo moeilijk te zijn als het misschien klinkt. Vaak volstaat het om gewoon te focussen op je ademhaling. Door traag en diep te ademen, stuur je meer zuurstof naar je hersenen en kom je tot rust.

Zelfvertrouwen: ’t zit niet alleen vanbinnen

Zelfvertrouwen uitstralen heeft uiteraard te maken met hoe (goed) je je voelt, maar hoe je eruitziet heeft daar een niet te onderschatten effect op! Nette kleding dragen is daarom een must, maar kies wel voor kleding waarin je je gemakkelijk voelt. Je wil namelijk niet afgeleid worden door schoenen waarmee je moeilijk kunt wandelen of een broek die te hard spant. Maar ook ‘details’ als een mooi gebit spelen een rol. Wie zich onzeker voelt over zijn tanden, zal minder snel durven lachen. Het besef dat je je lippen op elkaar geklemd moet houden, doet alle spontaneïteit als sneeuw voor de zon verdwijnen, terwijl het net zo belangrijk is dat je enthousiast overkomt.

Onzeker over je tanden? Onze SmileConsulentes geven graag vrijblijvend advies over de mogelijkheden om je gebit te verbeteren.

Indruk maken op, of een band creëren met?

De meeste sollicitanten willen vooral indruk maken op hun gesprekspartner, maar eigenlijk is het veel belangrijker om een band op te bouwen met je interviewer. Het is daarom bijvoorbeeld niet alleen zaak om vragen te beantwoorden, maar ook om er te stellen!